Kelpernas spännande historia

Bore Bergskelp  älskar det karga berget och den magnifika utsikten.

Bore Bergskelp älskar det karga berget och den magnifika utsikten.

Kelperna är ett skogsfolk, men några har valt att bo i bergen eller vid havet. För länge sen, innan Kelperna fanns, var skogen full av troll. När städerna blev större och bondgårdarna färre, fick även gårdstomtarna flytta in i de djupa skogarna. Under lång tid var där osämja och bråk mellan tomtar och troll. Men så en dag fann de ett sätt att samarbeta i skogen, och med tiden växte ett nytt folkslag fram, Kelperna.

Kelperna är återbrukare. Jag vet att ni människor slänger en massa kläder och Kelperna förstår inte varför. De kallas samlarkelper, de modiga, gamla kelper som ger sig iväg på resor för att samla avlagda människokläder, spillvirke och annat som ni bara slänger. De är hjältar här i skogen. Av ett par av dina byxor så gör Kelperna två kjolar, en jacka, två par byxor och en säck. Om det sen blir några tygremsor över så väver de fina mattor och filtar av dem. De har lärt sig den hårda vägen, att för att överleva i skogen, behöver de ta väl hand om den.

Ingen vet egentligen hur gammal Olga är. Eller om hon verkligen är en kelp helt och hållet.

Ingen vet egentligen hur gammal Olga är. Eller om hon verkligen är en kelp helt och hållet.

Alla Kelper har en egen uppgift. Några är samlarkelper, andra är odlarkelper eller byggarkelper. Min vän Todd är skogens blomsterkelp, han har den vackraste trädgården i hela Kelpskogen. Det är Todds gammelfarmor Olga som berättat Kelpernas historia. Till Olga går alla om de vill veta något. Det är egentligen ingen som vet hur gammal Olga är. Eller om hon verkligen är en kelp helt och hållet. Men jag vet något som de andra inte vet. Olga har svans. Hon döljer den väl under sin långa lappade kjol. Hos Olga bor också hennes träkäpp Knaust som vaktar Hoogram – Kelpernas bok som sägs innehålla hemligheten om livet.

Nu kanske du undrar hur jag kan veta allt det här? Jag är inte kelp, jag heter Im och är älva. Som älva kan jag se, känna och höra det mesta. Vi älvor har andra egenskaper än Kelperna. Liksom lite mer luftiga. Min gåva är att jag kan dela med mig av min energi. Jag kan hjälpa andra att bli starka. Att bli modiga, handlingskraftiga och faktiskt klara av mer saker än de trott. Jag älskar att skriva också. Verser, sånger och ramsor. Och berättelser.

Jag är Im, Kelpskogens beskyddande älva.

Jag är Im, Kelpskogens beskyddande älva.

Berättelsen om Kelperna, deras historia och deras äventyr är sagoböcker. Du kan även lära känna dem genom Kelpernas visbok.

Här kan du få lyssna till första delen av boken Ragnfaulk och Pepparkaninen, som är en av böckerna i Sagan om Kelperna.

 

 

 

 

Läs mer om Kelpernas ursprung